torstai 27. kesäkuuta 2013

Juhannuspläjäys

Heipparallaa kaikki!

Juhannus oli ja meni. Olisi mun puolesta voinut jatkua vähän pitempäänkin :)
Tässä tulee Juhannuspostaus vol 1. Kuten asiaan kuuluu, tuli Jussina nautittua alkoholia, mutta myös ihan oikeetakin ruokaa. Nyt laitan vähän kuvia suolaisista alku- ja pääruoista, seuraavassa erässä tulee sitten makeista herkuista. 

Tämä Juhannus oli siitä erilainen, että päätimme muutaman ystävän kanssa viettää sen Helsingissä. Turhaan jotkut parjaavat cityjuhannusta - mulla ainakin oli hauskaa! Ja ruoanlaittokin sujui ihan nappiin, kun ei tarvinnut grillin tai kaasulieden kanssa tapella, hakea vettä jostain kaivosta ja niin edelleen.



Perjantai alkoi mukavasti nauttien alkujuomana kaverin tuomaa aitoa shampanjaa. Sen kanssa oli itse tehtyä guacamolea ruisnappien päällä. Ehkä jännänoloinen yhdistelmä, mutta toimi kaikkien mielestä oikein hyvin - etenkin aamuyön tunneilla ;)




Shampamjaa ja aurinkoa...tämä tyttö tykkää! :)

Guacamolen resepti löytyy täältä! Ohjeessa oli kyllä meidän makuun hieman liikaa sipulia, joten laitettiin vain yksi ja vähän allekin itse asiassa. Tätä täytyy tehdä tulevaisuudessa useamminkin. Oli hyvää, ja vieläpä terveellistä.



Pääruoan kanssa oli uusia perunoita totta kai. Lisukkeena oli uunivihanneksia maustettuna perusyrteillä, suolalla ja pippurilla. Ripaus chiliäkin taisi kaverilta vihannesten sekaan mennä :P Pääruoan paras elementti kuitenkin oli pippuripihvi!

Kävin edellisenä päivänä ostamassa naudan sisäfileet Stockalta. Yhteishinta pihveille oli aika kova, mutta osiin jaettuna yhden pihvin hinta olikin vain hieman päälle 7 euroa. Eihän sitä joka viikko moisia pihvejä (opiskelijabudjetilla) paistella, mutta pitää muistaa ettei se summa nyt niin suuri ole, etteikö joskus voisi itseään hemmotella.

Pippuripihvin paistossa on huomioitava seuraavaa:

Ota pihvit huoneenlämpöön hyvissä ajoin, puoli tuntia on sopiva aika. Itse "pippuroin" ne jo ennen pannulle laittoa, olen jostain kokkiohjelmasta tämän vinkin bongannut.


Paras tulos tulee valurautapannulla. Kuumenna pannu kunnolla, lisää siihen puolet voita ja puolet öljyä. Hyvä medium-pihvi tulee, kun paistaa molemmilta puolin pari minuuttia tai jotain siihen suuntaan. 


Kippis ja hyvää Juhannusta!


Jokainen meistä joi ateriansa yhteydessä omia lemppareitaan. Itse kun en punkkua viitsi hirveästi lipittää päänsärkyä peläten, päätin kokeilla olutta. Laitoinkin Alkon myyjän hieman koville, kun pyysin mielipidettä siitä, millainen olut sopii pippuripihvin kanssa. Herra Alko suositteli minulle Stadin Panimon Ultimator doppelbockia, joka oli makututtavuutena uusi. Se ei siis ole mikään vaalea perusbisse, vaan maualtaan hieman tummempi ja savuinen. Oikein hyvä valinta, ja korosti pihvin makua mukavasti. Täältä löytyy lisää infoa, jos kiinnostuit Helsingin paikallisesta panimosta.


Ja sitten Juhannuspäivään! Alkupaloina söimme Maalahden limppua, jonka päällä oli tällainen erikoinen tuorejuustolevite. Siihen tuli yksinkertaisesti:

1 nippu rucolaa
1 purkki maustamatonta tuorejuustoa
200 g raejuustoa.

Huuhtele rucola ja hienonna lehdet. Sekoita kaikki aineet yhteen ja voilà - se oli siinä. Muista levittää limpun päälle. Todella yksinkertaista ja ihanan raikasta.


Pääruokana ei tällä kertaa ollut punaista lihaa, vaan kanaa parmankinkkuun käärittynä eli saltimboccaa. 

Saltimbocca on myös helppo tehdä. Tarvitset:

tarvitsemasi määrä ohuita kanafileitä
sama määrä ohutta parmankinkkua
pippuria
(suolaa)
öljyä/voita paistamiseen.

Lado parmankinkut leikkuulaudalle ja kanafileet niiden päälle. Mausta pippurilla. Suolaa ei välttämättä tarvita, koska parmankinkku on itsessään todella suolaista. Kääri kanat napakasti rullalle parmankinkun sisälle.

Kuumenna pannu ja lisää öljy/voi. Paista kanoja molemmilta puolilta, niin että ne saavat väriä. Me laitoimme sen jälkeen kanat noin 5min ajaksi 200-asteiseen uuniin, välttääksemme sen että kinkku palaa. 


Saltimboccan ja normaalin vihersalaatin kaverina oli vielä leipäjuustoa mansikoiden kera! Saltimboccan suolaisuus tasapainoittui kivasti mansikan makeudesta. 

Tässä taisivatkin olla kaikki suolaiset herkut. Jokainen ruokalaji oli ihanan kesäinen eikä vain tähän keskikesän juhlaan sopivaa. Lisäksi kaikki oli sopivan juhlavaa, mutta yksinkertaisesti toteutettavaa. Menu ei painottunut pelkästään suomalaisiin makuihin, vaan mukana oli myös italialaista sekä meksikolaista. Ja kaikki sulassa sovussa lautasella :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti