maanantai 5. elokuuta 2013

Key Lime Pie

Ai vitsi kuinka hyvää. Key lime pie nimittäin. Leivoimme A:n kanssa yhtenä päivänä tätä ihanaa ja raikkaan makeaa piirasta, jonka teimme Soilan blogissa ollutta ohjetta noudattaen.

Key lime pie on erittäin helppo tehdä, sillä se sisältää vain viittä eri ainesosaa - tumpelokaan kotikokki ei siis voi tätä piirasta ihan helposti mokata.


Ihan traditionaalista Floridan limepiirakkaa ei tosin tullut tehtyä. Ensinnäkin oikeassa key lime pie-reseptissä käytetään key limettejä, jotka ovat väriltään hennon keltaisia ja joita kasvaa kaikkialla Floridassa. Jos Suomessa niitä myydään, niin en kyllä tiedä missä. Meidän key lime pie sisälsi ihan normilimejä. Toisekseen perinteiseen piirakkaan kuuluisi kai hyötykäyttää kananmunan valkuaisetkin eli tehdä niistä marenki, jolla kuorruttaa piiras. Jos siis ajatuskin valkuaisten viskaamisesta biojätteeseen raastaa sydäntäsi, niin suosittelen tekemään marenkipäällysteen. Hyvä perusohje marenkiin on laittaa yhtä valkuaista kohden 0,5dl sokeria.

Tässä ohje:

Pohja:
200g Digestive-keksejä
n. 125g sulatettua voita

Täyte:
5 kananmunan keltuaista
1prk kondesoitua maitoa
1dl limemehua

Koristeluun lime-viipaleita ja limen kuorta.

Kuumenna uuni 175°C. Murskaa keksit tasaiseksi joko käsin tai tehosekoittimessa ja lisää joukkoon sula voi. Sekoita tasaiseksi. Taputtele pohja leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan käsin ja paista pohjaa uunissa noin 10min.

Erottele keltuaiset valkuaisista ja sekoita keltuaisten rakenne kulhossa rikki. Sekoita joukkoon kondensoitu maito. Purista limeistä mehut (1dl = 4-5 limeä) ja lisää maidon ja keltuaisten joukkooon. Sekoita tasaiseksi seokseksi.

Kaada täyte esipaistetun keksipohjan päälle ja paista vielä noin 15min. Tämän jälkeen ota pois uunista, ja piiraan hieman jäähdyttyä laita se jääkaappiin odottamaan ainakin 3h ajaksi ennen tarjoilua. Koristele limeviipaleilla ja limen kuorella.


Purista, purista...limeä!


JOS haluat tehdä piiraaseen marenkipäällisen, niin lisää erittäin kovaksi vatkattu marenki sen jälkeen, kun olet paistanut täytettä sen 15min. Lappaa marenkia täytteen päälle ja paista uunissa niin kauan, että marenki on saanut kauniin värin (uunista riippuen 5-10min).

Key lime pie alá A&S toimi hyvin ilman marenkiakin. Täytteen koostumus on aivan ihanaa: lusikka uppoaa täytteeseen kuin kuuma veitsi voihin. Ja rapsakka pohja toimii kivasti kontrastina. 

Vielä kun on kesää jäljellä niin tehkääs niitä kesäisiä kakkuja sun muita! :)

1 kommentti: