lauantai 27. heinäkuuta 2013

Välimeren kasviskeitto

Mä en voi sietää kesäkeittoa. En ymmärrä miksi se ei vain uppoa. Siihenhän tulee aivan peruskasviksia, joita kaikkia syön, mutta lopputulos on vain mielestäni kamala. Siksi mä en syö kesäkeittoa, ainakaan tätä meidän skandinaavista perussoppaamme. 

Sen sijaan mä rakastan välimeren kasviskeittoa. Muistan tehneeni tätä ensimmäisen kerran seiskaluokalla köksäntunnilla. Vielä silloin suht kranttuna teinityttönä mietin muiden mukana soppaa tehdessä, että mitä hiton kuraa me (taas) sillä viikolla joudutaan tekemään... Toisin kuitenkin kävi, sillä kaikki tykkäsivät tästä keitosta todella paljon (yhtä ryhmäläistä lukuunottamatta). :)


Välimeren kasviskeitto

öljyä
3 rkl tomaattipyreetä
4 porkkanaa
1 iso sipuli
7dl kasvislientä
2-4 valkosipulinkynttä
1 pieni kesäkurpitsa
4 tomaattia tai pari kourallista kirsikkatomaatteja
1 prk papumixiä tai kidneypapuja
3 rkl mung-pavun ituja 
ripaus mustapippuria
           chilijauhetta
           sokeria
tuoreita yrttejä, esim. basilikaa tai korianteria

Pese vihannekset. Kuori porkkanat ja pilko ne samankokoisiksi kuutioiksi, samoin kesäkurpitsa ja tomaatit. Silppua sipuli. 

Kuumenna öljy ja tomaattipyree kattilassa. Lisää porkkanat ja kääntele niitä pari minuuttia kattilassa, ja sen jälkeen lisää sipulit ja kuullota vielä pari minuuttia. 

Lisää vesi ja kasvisliemikuutio kattilaan. Veden alkaessa kiehua lisää joukkoon paloiteltu kesäkurpitsa ja keitä noin 10min. Tämän jälkeen lisää tomaatit ja keitä vielä noin 5min. 

Viimeisenä lisää keittoon valutetut pavut, idut sekä mausteet ja silputut yrtit. Anna keiton kiehahtaa ja siirrä pian sen jälkeen kattila pois levyltä. 

Tarjoa keitto ranskankerman tai raejuuston kanssa.


Tunnustus1: yleensä käytän keitossa kidneypapuja, mutta muut pavut käydät yhtä hyvin.

Tunnustus 2: alkuperäisen ohjeen mukaan keittoon kuuluu laittaa tuoretta basilikaa, mutta mulla on niin kamala korianterimania nyt päällä, että oli pakko laittaa sitä. Toimii.

Tunnustus 3: alkuperäiseen ohjeeseen ei tule ituja. Ne eivät siis ole välttämättömiä.
Välimeren kasviskeitto vs. kesäkeitto 6-0. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti