keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

THE Aprikoosihillo

En tiedä olenko maininnut tästä jo kerran tai kaksikin, mutta sanonpa nyt jälleen: aprikoosi on mun suosikkihedelmä. Kaikki, mikä on tehny aprikoosista, on hyvää... ja erityisen hyvää on tämä tekemäni aprikoosihillo.



Tämä hillo käy hyvin niin vohveleiden, köyhien ritareiden, lättyjen kuin juustojenkin kanssa. Myös sellaisenaan ja Digestive-keksin päällä. Kaikki on kokeiltu!

Aprikoosihilloa ostaessa kannattaa markettien aprikoosit unohtaa, ja käydä ostamassa ne torilta. Hilloon käytettävien aprikoosien on oltava tuoreita ja niissä ei saa ollu kolhuja. 

Ja sitten huomio hillopurkeista! Käytäthän ehdottomasti puhtaita lasipurkkeja. Ne kannattaa pestä h**vetin kuumassa vedessä ja sen jälkeen ne voi vielä heittää 125-asteiseen uuniin kuivumaan ja puhdistumaan lisää. Muoviosat pitää jättää uunin ulkopuolelle. Tarkemmat ohjeet hillopurkkeihin liittyen löytyvät esim. täältä

Tein alkukesästä vanhemmilleni raparperihilloa, jossa twistinä oli earl grey -teetä ja inkivääriä. Halusin tähän aprikoosihilloon samaa fiilistä ja erilaista vivahdetta. Jos jotkut mausteet tuntuvat mielestäsi turhilta, niin jätä ne surutta pois. Tulee siitä hillosta muutenkin hyvää.


Tässä ohje (0,75l):

700-800g aprikooseja
pieni pala inkivääriä
1 appelsiinin kuori
0,5dl appelsiinimehua
0,5dl sitruunamehua
2tl vaniljasokeria
5dl hillosokeria

(Lisäksi hilloon voi laittaa keittämisen ajaksi kanelitangon, jos haluaa.)

Tee näin: 

Puhdista hillopurkit huolellisesti, ja laita 125-asteiseen uuniin odottamaan.

Huuhdo aprikoosit, halkaise ja poista kivet. Kannattaa pilkkoa hedelmät pieniksi, jos haluaa mahdollisimman "sileää" hilloa. Kuori inkiväärinpala ja silppua pieneksi.

Pese appelsiini huolellisesti ja raasta kuori. Itse annoin raasteen jäädä reilun kokoiseksi, sillä rakastan kaiken maailman sattumia. 

Mittaa ainekset kattilaan, ja keitä seosta hiljalleen noin 15 minuuttia. Tämän jälkeen anna hillon hieman jäähtyä ja "ravistele" (huom. älä sekoita) kattilaa välillä.

Ota hillopurkit uunista vasta kun hillo on jäähtynyt tarpeeksi, ja kaada hillo suoraan kuumiin purkkeihin. Muista täyttää piri pintaan. Säilytä viileässä.




Kas näin! Näin nykypäivän hintatasolla itse tehty hillo ei ole mitään ihan halpaa, varsinkaan kun ei voi noita aprikooseja käydä metsästä poimimassa. Mutta kuten muussakin ruoassa, myös itse tehdyn hillon kohdalla voit varmasti tietää makujen olevan aitoja, eikä mitään E-koodi -schaibaa. Kyllä sitten joulupöydässä juustoja maistellessa viimeistään hymyilyttää ja tulee tokaistua, että "Vitsit, ku tein hyvää hilloo!"

Ellei aiemminkin. ;)

lilla kitchen kiittää ja kuittaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti