maanantai 15. huhtikuuta 2013

Sushiöverit

Konnichiwa!

Viikonloppuisin on luonnollisesti enemmän aikaa näpertää ruoan kanssa, joten päätimme kahden ystäväni kanssa tehdä sushia! Olen pitänyt tuohon japanilaiseen ruokalajiin jo pitempään taukoa, koska pari viime vuotta sushi on ollut vähän liiankin pinnalla: sitä on pitänyt mennä kaikkien kavereiden kanssa popsimaan aina, kun lähietäisyydelle on avattu uusi sushiravintola. Omat vanhempanikin vein (ja isukin pakotin) kerran sushia syömään. 

Viikonloppuna vedinkin sushia sitten oikein olan takaa, ja "hyvitin" pitkän tauon oikein korkojen kera.

Jos kotikylässäsi sijaitsee Aasia-market, niin kipin kapin sinne! Vaasan keskustassa sijaitsevassa liikkeessä tuotteet ainakin olivat perusmarkettien hintoja alempana ja valikoima luonnollisesti parempaa. Sit vaan rullailemaan!




Kuten yllä olevassa kuvassa näkyy, ainesosia olivat luonnollisesti tuore lohi sekä graavilohi. Rehuina oli paprikaa, porkkanaa, kurkkua, avokadoa ja rucolaa. Lisäksi osaan susheista käärimme maustamatonta tuorejuustoa, joka oli tosi herkkua! Sitten oli myös seesaminsiemeniä.

Vinkki! Laitoimme sushin valmistuksen ajaksi sanomalehteä pöydälle suojaksi, jottei tarvitsisi myöhemmin nyppiä tahmaista riisiä pöydän pinnalta, vaan siivous sujuisi helposti. 


Siitä vain rullailemaan...

Sushia varten on tietysti oma riisinsä, mutta myös puuroriisi käy. Me käytimme ihan sitä oikeaa sushiriisiä. Japanilaista etikkaa ei kummaltakaan löytynyt, mutta väsäsin etikan tokyokanin ohjeiden mukaan. Sivustolta löytyy myös ohje tamagoyakia varten plus muita hyviä ohjeita.

Mitä kaikkea tuli siis valmistettua?

Maki: näitä tuli rullailtua h*lvetisti, koska ovat tosi helppoja tehdä. Makien sisälle laitetaan usein esim. kurkkua, lohta tai avokadoa.

Uramaki: Uramakien tekeminen oli suht helppoa, mutta makeja haastavampaa, koska ne rullataan ns. nurin päin eli merilevä sisäpuolelle ja ulkopuolelle riisi. Uramakien päälle sirotellaan usein seesaminsiemeniä.

Nigiri: Lohinigirejä tuli tehtyä muutama kappale. Riisipallo muotoillaan ovaalin muotoiseksi ja siihen päälle laitoimme lohipaloja. Yksinkertaisuudestaan huolimatta yllättävän vaikea nakki! 

Myös tamagoyaki (makea munakas) laitettiin nigirin tavoin ohueksi viipaloituna riisipallon päälle.








Siinä näkyvät kirjaimellisesti kättemme työ! Makimeri oli aika vaikuttava, mutta onneksi joukossa oli siis muutama uramaki sekä nigiri. Ravintolassahan tällainen satsi sushia maksaisi mansikoita, mutta meille kolmelle se oli alle 10€ per lärvi! Rullausmatot, soija, etikka ja syömäpuikot meiltä löytyivät valmiiksi, mutta kaikki muu piti hommata erikseen. Kannattaa siis tehdä sushia itse. 









Yamyam! Sushia popsiessa maha tuli täyteen, mutta olo ei kuitenkaan ollut yhtä tukala kuin rasvalla kyllästetyn Amarillon Big Burger- aterian jälkeen! Kokemus oli niin onnistunut, että taidamme porukalla vielä rullailla sushia toistamiseen tämän kevään aikana :)
  






4 kommenttia:

  1. Hyvät kuvat!
    Ja sushit näyttää kans törkeän hyviltä! NAM!

    VastaaPoista
  2. pese kädet , kiitos

    VastaaPoista
  3. Eivätköhän kaikkien sushin rullaajien kädet olleet puhtaat, mutta kiitos kuitenkin huolenpidosta, Anonyymi! ;)

    VastaaPoista