lauantai 26. huhtikuuta 2014

Peruna-kesäkurpitsagratiini

Kaivoin keittiön kätköistä Gullichsenien Safkaa-kirjan, kun halusin tehdä jonkin hyvän lisukkeen pihvieni kanssa. Eipä kirjaa tarvinnut kauaa plärätä, kun sivuilta pompsahti jo eteeni tämä peruna-kesäkurpitsagratiini! En ole pitkään aikaan edes mitään gratiineja vääntänyt, joten sellaista oli kiva vaihteeksi syödä.

Tein tämän gratiinin suht pieneen vuokaan, ja kaikki tuli syötyä kerralla. Varmaan tästä kuuluisi neljä annosta tulla, mutta kahteen pekkaan se kuitenkin tuli syötyä. Kun oli niin hyvää. Jos et siis karsasta syödä tuhtia ruokaa, ja ruokailijoita on enemmän kuin kaksi, kannattaa suosiolla tehdä tupla-annos. 


Okei, ylhäällä olevasta kuvasta voi päätellä, että vedin kerman kanssa pienet överit, ehkä sitä ei olisi tarvinnut noin paljon... Tai sitten se johtuu siitä, että laitoin kerman vuokaan liian myöhään....Mä nimittäin meinasin unohtaa sen kokonaan! Gratiinipoloinen oli ehtinyt olemaan jo hetken uunissa, kun mä ryhdyin mielessäni pohtimaan, että nyt unohtui kyllä jotain... Ja kääk, vuoka nopeasti pois uunista, kermat sekaan sen kummemmin määrää tarkistamatta ja takaisin uuniin. Mä oon kyllä välillä niin sohlo ruoanlaiton suhteen! Aina ei multitasking onnistu!

Mutta hei, onneksi maku oli silti hyvä. Ja mun mielipide on, että mieluummin liikaa kermaa kuin liian vähän. ;)

Tässä ohje:

1 iso kesäkurpitsa
5 keskikokoista perunaa
puolikas valkosipulinkynsi
2rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
2dl punaleima-emmentalia raastettuna
2rkl voita
2dl kuohukermaa

Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Pese kesäkupitsa ja viipaloi se noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Itketä kesäkurpitsan viipaleet: ripottele niiden päälle reippaasti suolaa ja jätä sen jälkeen lepäämään.

Kuori ja pese perunat. Viipaloi ne noin 3mm:n siivuiksi. Hiero uunivuoka halkaistun valkosipulinkynnen puolikkaalla ja voitele voilla (tai öljyllä).

Kuivaa kesäkurpitsanviipaleet keittiöpyyhkeeseen ja kuumenna paistinpannu. Lisää öljy ja paista kesäkurpitsoista parissa erässä kauniin värisiä. 

Lado vuokaan perunoita, suolaa, pippuria, kesäkurpitsaa ja juustoraastetta vuorotellen. Vuoka kuorrutetaan juustoraasteella ja halutessasi myös voinokareilla. Kaada joukkoon se kerma (ei saa unohtaa sitä melkeinpä tärkeintä ainesosaa....).

Gratinoi vuokaa uunissa noin 30-35min tai kunnes perunat ovat kypsiä. Anna gratiinin tekeytyä ja jäähtyä hetken ennen tarjoilua. 


Kun gratiini oli tullut ulos uunista, laitoin pian sen jälkeen pihvit pannulle.
Siinä se sitten pikkuhiljaa hupeni...
Pihviä voisi kommentoida sen verran, että se taitaa olla mediumin sijaan ennemminkin medium rare :P

Näin tuli taas kokkailtua täydellistä viikonloppusafkaa: vähän spessumpaa, tuhdinpaa ja parempaa. Peruna-kesäkurpisagratiinin kaverina oli tosiaan naudan sisäfilepihvi, joka jätettiin suosiolla noinkin raa'aksi, koska niin se vaan on parhaimmillaan. Ihan mielipide-juttu. :)

Vinkki! Kesäkurpitsat kannattaa todellakin itkettää: poistamalla ylimääräistä nestettä ei itse gratiinistakaan tule sitten liian vetistä. 






3 kommenttia:

  1. Hyvä resepti, tuli onnistunut gratiini :)

    VastaaPoista
  2. Perunat voi ihan hyvin jättää kuorimatta, pestään vain kunnolla. Itse en kuori perunoita ruuanlaitossa, paitsi perunamuusiin. Ohje on hyvä, kiitos!

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteista! Nykyään itsekin jätän perunat kuorimatta, jos ne eivät päädy sosekeittoon tai just esimerkiksi perunamuusiin. Vähän riippuu perunasta, että jätänkö kuorimatta vai en.

    VastaaPoista