maanantai 21. huhtikuuta 2014

Kookos-lime mutakakku

Huhhuhuijaa, pääsiäisen pyhät alkavat olla takana päin. Itse olen suorittanut suht rankkaa rentoutumista, johon tosin on kuulunut reippaat pyörä- ja kävelylenkit ja tietty kokkailua. Mutta nukkunut oon kyllä niin pitkään kuin unta on riittänyt... ja tällä tytöllä sitä riittää! 
Pääsiäisen perinneruoissa ei ole mitään vikaa: lammas on hyvää ja mämmikin on mielestäni jopa hyvänmakuista (runsaan vaniljakastikkeen kanssa). Pashasta en kyllä oikein perusta. MIKSI siinä on rusinoita? Muuten se on musta oikein ihanaa sitruunaista rahkahöttöä, mutta ne rusinat... Ei, kiitos.

Koska siis en ole kovin perinteitä kunnioittava ruoanlaittaja, en leiponut pashaa enkä syönyt itse asiassa mämmiäkään. Löysin tämän ihanan kookos-lime mutakakun ohjeen Wicked Sweet Kitchen- blogista, ja päätin että tästä tulee mun pääsiäiskakku! Hyvin raikas, keväinen, helppo tehdä ja on parhaimmillaan parin päivän ikäisenä.

 

Toisena makutuomarina toiminut V katsoi edellisenä iltana paistamaani kakkua ensin hieman kulmakarvat koholla: 

"Siis syötkö sä sen noin? Eikö siihen kakun päälle tule jokin kuorrute?"

Nope, ei tule. Kuten alkuperäisessäkin lähteessä luki, kakun kanssa voi tarjota löysäksi vaahdotettua kermavaahtoa, mutta se toimii sellaisenaankin. Kuivakasta ulkomuodostaan huolimatta kakku on nimittäin hyvin mehevä, "mutakakkumainen". Myös V oli tätä mieltä ensimmäisen suupalan jälkeen. ;)

Käytin tämän mutakakun leivonnassa piirakkavuokaani, joka oli hieman isompi kuin Wicked Sweet Kitchen- blogistin (20cm) vuoka. Niinpä tein omaani varten 1,5-kertaisen taikinan, joka oli just passeli!

Kookos-lime mutakakku:

n. 225g voita
2tl hienoksi raastettua limen kuorta
5rkl limemehua
3 3/4dl sokeria
3 kananmunaa
1,5tl vaniljasokeria
2 1/4dl vehnäjauhoja
kookoshiutaleita (vuokaan ja koristeluun)

Lämmitä uuni 150-asteeseen. Voitele piirakkavuoka voilla tai rypsiöljyllä ja ripottele kookoshiutaleita vuoan pohjalle ja reunoille. Sulata voi mikrossa ja anna jäähtyä. Pese lime huolellisesti ja raasta kuoresta vain ulointa, vihreää osaa, hienoksi. 

Vatkaa sokeri ja kananmunat kulhossa sähkövatkaimella vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää vaniljasokeri, limen raastettua kuorta ja lopuksi purista sekaan tarvittava määrä limemehua. Lisää lopuksi jäähtynyt voi ohuena nauhana sekä vehnäjauhot parissa erässä. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan.

Paista uunin keskitasolla noin 35-45min (itsellä riitti suurinpiirtein tuo 35min). Kakun kuuluu saada pinnalta ja reunoista hieman väriä.

Ota pois uunista, anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja siirrä kakku sitten jääkaappiin. Anna kakun tekeytyä siellä loppuun mielellään yön yli. 

Koristele kakku kookoshiutaleilla ja hienoksi raastetulla limen kuorella. Tarjoa halutessasi kevyeksi vatkatun kermavaahdon kanssa.

 Näin! Tämä kakku sopii mielestäni sekä arkeen että juhlaan, kesään ja kevääseen. Tällä leivontakaavalla voisi hyvin tehdä tästä kakusta sen perinteisen, suklaisen, mutakakun... ja sen myös ajattelin toteuttaa! 

Olisihan sitä voinut kokeilla sitä pashaakin tehdä, vaikka sitten ilman rusinoita. Mutta kun tiesin miltä pasha maistuu, niin tämä testaamaton resepti voitti luonnollisesti 6-0. Ja tosiaan, kakku vain paranee ajan vähän kuluessa: perjantai-illalla väsätty kakku maistui taivaalliselta sunnuntain aamupalalla! Suosittelen :)

2 kommenttia:

  1. Nam näyttää hyvältä, rupesi taas tekemään mieli tätä herkkua. Kiva kuulla että sinäkin pidit kakusta! :)

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista