sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Kukkakaalirisotto ja freesatut kasvikset

lilla kitchen is alive!



Tajusin tuossa taannoin, etten taida olla tehnyt tätä aiemmin postausta risotosta. Oli korkea aika korjata sekin asia!

Tässä olis nyt sellanen risotto-ohje, jota kannattaa kokeilla! Risoton voi tehdä helpolla tai vaikealla tavalla, mutta vaikeampi tapa on palkitsevampaa. Paljon palkitsevampaa! Tarkkaavaisuutta vaativa tapa on vaikeampi vain siksi, että risottoon ei lisätä kaikkea vettä kerralla, vaan osissa. Kauha kauhalta lisääminen takaa sen, että risotosta tulee koostumukseltaan kermaista, ja sitähän me halutaan!

Tämä ohje on vanhasta kasviskeittokirjasta nimeltä Keittiössä vihertää. Kirjan reseptit sisältävät ohjeita kasvisruokavaliota aloittaville nuorille, joten ohjeet ovat simppeleitä mutta maukkaita.

Tässä siis ohje kukkakaalirisottoon (n. 4 annosta)

4dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1/4 kukkakaalia
puolikas sipuli
2dl risottoriisiä
2rkl oliiviöljyä
ripaus musta- ja valkopippuria
ripaus ruolaa
1/2-1dl parmensanjuustoa

Kuumenna kattilassa vesi ja lisää kasvisliemikuutio sekaan. Anna kuution liueta veteen ja tämän jälkeen kaada vesi kulhoon tai vastaavaan astiaan. Pilko kukkakaali pienen pieneksi ja hienonna sipuli.

Kuumenna uudelleen äsken käyttämäsi kattila (voit myös ottaa uuden ja puhtaan) ja lisää siihen öljyä. Kuullota sipulia ja risottoriisiä öljyssä parin minuutin ajan koko ajan sekoittaen. Kun riisi on läpikuultavaa, lisää kukkakaali ja puolet (eli 2dl) kasvisliemestä.

Sekoittele risttoa huolellisesti ja lisää uusi kauhallinen lientä, kun neste on lähes kokonaan imeytynyt. Liemi lisätään tällä tavoin kauha kauhalta, kunnes noin 20min kuluttua kaikki neste on imeytynyt. Varo, ettei risotto pala kiinni pohjaan.

Mausta risotto keittämisen loppupuolella musta- ja valkopippurilla sekä halutessasi suolalla. Valmis risotto on kermaista ja kosteaa, muttei kuitenkaan liian puuromaista. Juuri ennen tarjoilua lisää risoton sekaan juusto.

Risoton kaveriksi kannattaa freesata kasviksia. Kasvikset voivat olla melkeinpä mitä vain mistä itse tykkää (esim. munakoisoa, artisokkaa, porkkanaa tms.), mutta itse päätin olla sen kummempia soveltamatta. 

Tässä ohje freesatuille kasviksille:

öljyä paistamiseen
1/4 kukkakaalia
0,5dl auringonkukan siemeniä
1 paprika
puolikas sipuli (puna- tai keltasipuli)
1 pieni kesäkurpitsa
200g ruskeita tai mustia papuja
suolaa ja pippuria

Pese ja pilko kasvikset ja paista pienessä määrässä öljyä. Aloita kukkakaalista. 

Kuumenna iso kasari tai paistinpannu. Lisää öljy ja kukkakaali. Freesaa niitä pari minuuttia koko ajan lastalla käännellen ja lisää sen jälkeen auringonkukansiemenet, jotta ne hieman paahtuvat. Tai mun tapauksessa paahtuvat kunnolla. Lisää tämän jälkeen paprika, sipuli ja kesäkurpitsa ja freesaa muutaman minuutin ajan. Lopuksi lisää mausteet ja pavut, joiden tarvitsee vain kuumentua nopeasti. 

Easy as pie!

Kumoa lautaselle risottoa, sen päälle freesattuja kasviksia ja kruunaa annos halutessasi basilika- tai tryffeliöljyllä. 



En tiedä johtuiko ääretön makunautinto siitä, että tämän annoksen kimppuun päästessä nälkä oli ihan julmetun kova vai siitä, että se yksinkertaisesti toimi todella hyvin. Veikkaan jälkimmäistä, koska hyvin tehty risotto palkitsee aina maistajansa. Oli hauskaa huomata, miten pieneksi silputut kukkakaali ja sipuli vain hävisivät risoton sekaan, vink vink pienten lasten äidit ja isukit! ;) 


lilla kitchen kiittää ja kuittaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti