maanantai 23. helmikuuta 2015

Maa-artisokkakeittoa alkuruoaksi

Sain siskoltani joululahjaksi Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Hyvää joulua -keittokirjan, josta päätin ottaa jonkin reseptin tällä kertaa testattavaksi. Hyvää joulua esittelee nimensä mukaisesti jouluruokia, mutta suurin osa niistä on kuitenkin talveen muutenkin sopivia. 

Jos siis viikonloppuna on tarkoitus kokkailla pitkän kaavan mukaan, niin tässä olisi sopiva alkuruoka.


Tällä kertaa kirjan sivuilta silmiini osui alkuruoaksi sopiva maa-artisokkakeitto, jota päätin tuunata vielä hieman oman maun mukaan. Välimäen ja Lindholmin alkuperäiseen ohjeeseen ei tule perunaa, mutta minä päätin sitä pari kappaletta siihen lisätä. Perunan tärkkelys tuo keittoon lisää ihanaa samettisuutta, joten siksi se päätyi sopan sekaan. Keiton voi siis hyvinkin tehdä ilman perunaa.  


Ihan näin alkajaisiksi on sanottava, että Hyvää joulua on erittäin hyvin toteutettu keittokirja, jossa reseptit ovat moderneja ja kuvat kauniita ja houkuttelevia. Jouluihmiset, vink vink! ;)

Ai vitsi, että tän pirulaisen kuoriminen oli kivaa!


Tässä ohje maa-artisokkakeittoon (n. 5-6 annosta)

300g maa-artisokkaa
2 pientä jauhoista perunaa
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
n. 3dl vettä
n. 5dl täysmaitoa
1/2 - 1tl suolaa
mustapippuria myllystä
2rkl voita
keiton pinnalle muutama tippa tryffeliöljyä

Kuori maa-artisokat ja perunat sekä sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota siinä kasviksia hetki. Lisää tämän jälkeen vesi ja maito. Lisää suola ja mustapippuri. Anna keiton kiehahtaa ja sen jälkeen laske lämpötilaa, niin että keitto porisee hiljaksiin, kunnes vihannekset ovat kypsiä.

Ennen soseuttamista kaada reilusti keitinlientä talteen. Soseuta keitto tasaiseksi ja lisää keitinlientä sen verran, että keitosta tulee mielestäsi sopivan paksuista. Lisää voi ja anna sen sulaa keittoon. Sekoita vielä ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. 

Jaa keitto annoslautasiin, ja pirskottele päälle tryffeliöljyä. Itse paistoin pannulla keiton kaveriksi pari viipaletta ruisleipää, jotka maustoin suolalla ja pippurilla. 

Yksinkertaista ja hyvää! Muista, että maa-artisokka on hyvin miedon makuinen, joten varo laittamasta liikaa suolaa, pippuria tai valkosipulia. Keitto on hyvässä balanssissa, kun mikään näistä ei dominoi keittoa liikaa.

Sitten vielä pari lasia hyvää punaviiniä, niin alkaa täydellisen illallisen ainekset olla siinä! 



Kuten kuvista saattaa huomata, ruoka-annokset on kuvattu jakkaralla. Aivan, ruokapöytä puuttuu. Olen elänyt ilman sellaista nyt noin kuukauden, ja aion juhlistaa sitä päivää, kun sen saan! Toivottavasti se päivä koittaa pian!


lilla kitchen kiittää ja kuittaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti