sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Porkkanasämpylät kaamosta vastaan

Kun noin pari viikkoa sitten kelloja käännettiin talviaikaan, olin hetken onnellinen. Jes, tämä yökyöpeli sai nukkua yhtenä yönä tunnin pidempään. Siihen se riemu sitten loppuikin. Kellon siirtämisen seurauksena päivät lyhenevät minuutti minuutilta ja kohta täällä oikeasti on pimeää kuin säkissä. Varsinkin Etelä-Suomessa, jossa ei ole vielä luntakaan. 

Syysiltoja piristävät kummasti itse tehdyt porkkanasämpylät. Mikään ei ole ihanampaa kuin uunituore sämpylä ja sen päälle kunnon nokare voita. 

Harvemmin ostan sämpyläjauhoja. Leipoessani sämpylöitä käytän vehnäjauhojen lisäksi esimerkiksi kaurahiutaleita, ruis- ja vehnäleseitä sekä pellavansiemenrouhetta jne jne. Se sopiva määrä kaiken maailman jauhoja ja leseitä on osattava itse arvioida näppituntumalla, ja sen oppiikin nopeasti.



Tässä ohje porkkanasämpylöihin (n. 16 isoa sämpylää):

5dl vettä
1,5ps kuivahiivaa
3dl hienoa porkkanaraastetta
4rkl hunajaa
1,5tl suolaa
5dl vehnäjauhoja
2dl kaurahiutaleita
1dl jotain muuta: esim. auringonkukansiemeniä, ruis- ja vehnäleseitä, seesaminsiemeniä...
1dl rypsiöljyä

päälle seesaminsiemeniä


Kaada isoon kulhoon hieman kädenlämpöistä kuumempaa vettä (n. 42 astetta) ja lisää kuivahiiva sekaan. Sekoita hieman puuhaarukalla. 

Lisää porkkanaraaste, hunaja ja suola. Alusta joukkoon pikkuhiljaa jauhot ja muut leseet. Aloita puuharukan avulla sekoittamalla, vaivaa loppuvaiheessa taikina käsin. Lisää loppuvaiheessa vasta öljy. Vaivaa taikinaa noin 10min tai kunnes se tuntuu sormissa kimmoisalta. 

Kohota taikinaa liinalla peitettynä noin 45min. Laita taikinakulho kohoamaan mahdollisimman lämpimään ja vedottomaan paikkaan. 

Leivo taikinasta jauhotetulla alustalla pyöreitä sämpylöitä. Itse tein aika isoja mollukoita, joten niitä tuli vain 16. Siirrä sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille ja kohota niitä liinan alla vielä noin puoli tuntia.

Leikkaa kohonneisiin sämpylöihin viillot saksilla. Jokaiseen sämpylään leikataan 5-6 viiltoa, mutta varo ettet leikkaa liiaksi. Voitele sämpylöiden keskustat vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. 

Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa keskitasolla noin 13-15min. Mikäli teet pienempiä sämpylöitä lyhennä myös paistoaikaa. 

Sit vaan syömään ja nauttimaan! :)



lilla kitchen kiittää ja kuittaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti