tiistai 5. toukokuuta 2015

Varma nautinto: tankoparsaa ja parmesania

Kevät on tankoparsan sesonkiaikaa! 

Miedonmaikuista parsaa syödään keitettynä sellaisenaan, keitoissa, salaateissa, wokeissa tai vaikka munakkaissa. Erilaisia blogeja tutkaillessa voi kylläkin todeta, että tankoparsaa laitetaan mahdollisuuksien tullen vähän kaikkeen ruokaan ja sitä yhdistellään vähän kaiken kanssa. 



Itse tykkään pitää homman yksinkertaisena. Siksi suosin lähes aina tätä Gullichsenien Safkaa-kirjasta tunnettua alkupalaohjetta (jota olen syönyt joskus väli- ja iltapalanakin), jossa kevyesti keitettyä tankoparsaa paistetaan reilussa voissa ja samalla sekaan heitetään myös aimo annos parmesan-juustoa. 

Jos ostat parsan tosi tuoreena, niin sitä ei välttämättä tarvitse kuoria. Itse kyllä kuorin parsat aina kukintojen alapuolelta suht ohuelti kuorimaveitsellä ja leikkaan varresta pienen, kovan ja puumaisen, palan pois. 

Parsan keittämistä varten on olemassa parsakattila, mutta ihan tavallinenkin kattila käy, jolloin parsoja keitetään pystyasennossa. Tällöin parsan nuput jäävät veden pinnan yläpuolelle, mutta vesihöyry kyllä kypsyttää niitä tarpeeksi. Mulla on iso ja teflonkasari, jossa sekä keitin, että paistoin parsat. Koska inhoan turhaa tiskiä. 

Mutta sen enempää jaarittelematta, tässä ohje - paistettua parsaa ja parmesania kahdelle:

1 puntti vihreää tankoparsaa (n. 10-12 kpl)

hyppysellinen suolaa ja sokeria keitinveteen

3-5rkl voita
50g raastettua parmesanjuustoa
mustapippuria myllystä

Kuumenna vesi kiehuvaksi vähässä vedessä joko laakeassa paistinpannussa tai kattilassa. Parsa lisätään aina kiehuvaan veteen. Kiehuvaan veteen lisätään pieni määrä suolaa ja sokeria, sitten kuoritut parsat. Keitä parsoja noin 3-5 minuuttia. Mieluummin vähän liian vähän kuin liikaa, jottei parsoista tule lötköjä. 

Nosta parsat pois vedestä talouspaperin päälle, jotta liika vesi imeytyy pois. Kuumenna paistinpannu. Heitä voi pannulle ja anna sen sulaa ja ruskistua hieman ennen kuin lisäät parsat. 

Paista parsoja pannulla noin minuutin ajan, ja lisää tämän jälkeen suurin osa parmesanista. Kääntele parsoja pannulla pari minuuttia ja ota liesi pois päältä. Lisää loput juustoraasteesta ja rouhi päälle mustapippuria. Tarjoile joko suoraan pannusta tai aseta tarjolle. 

Simsalabim, se on niin helppoa!


"Say 'cheese'!"

Meikällä toinen parsapuntti jo odottelee jääkaapissa...Hmm, pitäiskö siitä valmistaa jotain muuta parsaherkkua?

lilla kitchen kiittää ja kuittaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti