Uusi keittiö, uusi resepti. Tätä reseptiä piti kokeilla jo viime kesänä, mutta aina se vain jäi... Kyseessä ovat siis nokkosletut!
Eilen sain siis viimein aikaseksi kerätä ison kasan nokkosia, jotka sitten ryöppäsin ennen lettutaikinan tekoa.
Nokkonenhan on törkeän terveellinen kasvi! Ei uskoisi, mutta se on ravintoarvoltaan jopa pinaattia parempi. Se sisältää muun muassa rautaa ja runsaasti vitamiineja, vahvistaa vastustuskykyä ja tasoittaa verenpainetta sekä poistaa kehosta ylimääräistä nestettä.
Tässä Ärmätin sivuilta bongaamani taulukko, jossa verrataan nokkosta marjoihin. Nokkonen näyttänee peittoavan suomalaiset marjamme kirkkaasti.
Kaikki siis vaan nokkosta keräämään! Sitä kun kasvaa lähestulkoon koko Suomessa jokaisen jampan takapihalla aivan pohjoisimpia alueita lukuunottamatta. Lisäksi nokkonen on monivuotinen ja sitä voi kerätä keväästä syksyyn saakka. Nokkosesta kerätään 10-20cm versoja: joko nokkoset kuivataan tai sitten niiden lehdet ryöpätään. Kuivattaminen on säilyttänee kasvissa vitamiinit paremmin.
Tässä vielä pari vinkkiä ennen kuin poimit nokkosia:
Ota hanskat, jos et välitä nokkosen poltteesta.
Kerää nokkoset ennen kukintaa.
Varaudu siihen, että saat kerätä nokkosta paljon. Ryöppäyksen (tai kuivaamisen) jälkeen isoksikin luultu määrä kutistuu todella pieneksi. Kerää siis mieluummin liikaa kuin liian vähän.
Vältä keräämästä nokkosia nitraattipitoisesta maasta: lantaläjän nokkosia kannattaa siis välttää.
Ennen... |
... ja jälkeen. |
Tässä ohje nokkoslettuihin ja kermaviilikastikkeeseen:
LETTUTAIKINA (N. 12-15KPL):
2kpl kananmunia
5dl maitoa
3dl vehnäjauhoja
200g ryöpättyä nokkosta
n. 1tl suolaa
ripaus valkopippuria
KERMAVIILIKASTIKE:
1prk kermaviiliä
1 pieni sipuli
2kpl keitettyjä kananmunia
1-2rkl sitruunamehua
1tl sokeria
0,5tl suolaa
ripaus valkopippuria tai mustapippuria
Lisäksi puolukkasurvosta tarjoiluun.
Aloita nokkosten ryöppäämisestä. Huuhtele keräämäsi nokkoset joko vesiämpärissä tai lavuaarissa. Sen jälkeen nypi lehdet varresta irti. Kuumenna isossa kattilassa vesi kiehuvaksi. Veden kiehuessa lisää nokkosen lehdet, katso että kaikki peittyvät veteen. Anna nokkosten kiehua vedessä noin 5min. Kaada nokkoset lopuksi siivilään. Huom! Nokkosveden voi säästää ruukkukasvien kasteluvedeksi, mikäli sinulla sellaisia on.
Purista nokkosista ylimääräinen vesi siivilän läpi lavuaariin. Tämän jälkeen kippaa siivilän sisältö leikuulaudalle. Hienonna nokkosen lehdet lettutaikinaa varten hienoksi.
Valmista vaikka tässä välissä kermaviilikastike. Silppua sipuli ja muussaa haarukalla keitetyt kananmunat hienoksi. Kaada kermaviili isompaan kulhoon ja lisää sipulisilppu, kananmunamurska, sitruunamehu sekä loput mausteet. Sekoita hyvin ja laita valmis kastike hetkeksi jääkaappiin maustumaan.
Valmista lettutaikina. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Voit halutessasi antaa taikinan turvota noin 20-30min.
Kuumenna lettu- tai kreppipannu ja lisää hieman rasvaa ennen lettujen paistamista. Paista letut molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi.
Tarjoa nokkoslettuja yhdessä kermaviilikastikkeen ja puolukkasurvoksen kanssa.
Last bite standing. |
Tässä vielä lähteitä joita käytin:
Itse resepti
Ravintoarvoista yms. tietoa täältä ja täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti